Η πάταξη της διαφθοράς και της άνομης παραοικονομίας, το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ

untitledΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι με την άνοδό του στην κυβερνητική εξουσία, το κύριο φορολογικό βάρος θα έπεφτε στις πλάτες των εχόντων και κατεχόντων, δηλαδή στις πλάτες των πλουσίων. Τόσο στο παρελθόν όσο και μέσα από τις σελίδες της Kontranews, o  υποφαινόμενος σε αρκετά άρθρα και εξειδικευμένες μελέτες του, έχει επισημάνει την αναγκαιότητα επινόησης μεθόδων οικονομικής πολιτικής, ώστε οι εύπορες οικονομικές τάξεις της ελληνικής κοινωνίας, να επωμίζονται τα φορολογικά βάρη που τους αναλογούν.

Σε μια κοινωνία που εύρυθμα λειτουργούν οι θεσμοί και επικρατούν συνθήκες ισονομίας, ισότητας και δικαίου, εννοείται ότι οι πολίτες δηλώνουν στις φορολογικές αρχές, το σύνολο των εισοδημάτων τους και καταβάλλουν τους αναλογούντες φόρους.

Δυστυχώς, στη χώρα μας υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα τεράστιας φοροδιαφυγής, καθότι σημαντικός αριθμός πολιτών απ’ όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ιδίως από κλάδους του τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, κρύβει από τις φορολογικές αρχές το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εισοδημάτων του.

Τα εισοδήματα αυτά προέρχονται κυρίως από διάφορες παράνομες παραοικονομικές δραστηριότητες, όπως λαθρεμπόριο καυσίμων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, πολύτιμων μετάλλων, ηλεκτρονικών ειδών, κ.ά., πορνεία, εμπόριο όπλων, ναρκωτικά, αρχαιοκαπηλία, παραχάραξη έργων τέχνης,  ξέπλυμα χρήματος, μίζες καρεκλοκένταυρων της εξουσίας, κ.λπ.

Έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες έχουν αποφανθεί, ότι, τα παράνομα εισοδήματα που δημιουργούνται από άνομες παραοικονομικές δραστηριότητες, που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τα κυκλώματα διαφθοράς, αποτελούν το 20% περίπου του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, τα έκνομα εισοδήματα, κοινώς μαύρα χρήματα, που μπαίνουν στις τσέπες των ατόμων που κινούνται στα παράνομα κυκλώματα της παραοικονομίας, εκτιμώνται σε 40 δις ευρώ κάθε χρόνο.

Στην υποθετική περίπτωση, που τα εισοδήματα αυτά δηλωνόντουσαν στις επίσημες κρατικές αρχές και επιβαρύνονταν με μέσο φορολογικό συντελεστή 30%, τότε στα δημόσια ταμεία θα εισέρεαν σε ετήσια βάση 12 δις ευρώ ως έσοδο άμεσων φόρων. Για παράδειγμα, το 2014 το σύνολο των κρατικών εσόδων απ’ όλες τις πηγές (άμεσοι φόροι, έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, κ.ά.) ανήλθαν σε 79 δις ευρώ.

Στο ιδανικό ενδεχόμενο, που ετησίως έμπαιναν στα κρατικά ταμεία άμεσοι φόροι ύψους 12 δις ευρώ, το σύνολο των κρατικών εσόδων θα ήταν 91 και όχι 79 δις ευρώ, συντελώντας έτσι καθοριστικά στην επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

Πράγματι, αν στον κρατικό κορβανά έμπαιναν κάθε χρόνο επιπλέον 12 δις ευρώ από τη φορολόγηση των έκνομων εισοδημάτων της παραοικονομίας, αντιλαμβάνεστε ότι η Ελλάδα δεν θα είχε ανάγκη, ούτε τα δάνεια από τις μνημονιακές δανειακές συμβάσεις, ούτε την Κίνα ή την Ρωσία, λόγω του ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις με τα διαθέσιμα φορολογικά έσοδα, θα χρηματοδοτούσαν άνετα τις τρέχουσες δημοσιονομικές δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, παιδεία, εθνική άμυνα, κ.λπ.

Αναμφίβολα, το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα κανάλια του κρατικού μηχανισμού και του πολιτικού συστήματος, ώστε τα οποιαδήποτε μέτρα πολιτικής για την καταπολέμηση των άνομων παραοικονομικών δραστηριοτήτων, να έχουν αρκετές πιθανότητες επιτυχίας.

Από έτους σύστασης του νεοελληνικού κράτους (1830) και έως σήμερα, καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και να ενοποιήσει την άνομη παραοικονομία στον κορμό της πραγματικής οικονομίας. Αυτά που δεν κατάφεραν για 185 χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις, τι λέτε θα τα καταφέρει ο Αλέξης με τον Γιάννη και τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου;

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από kontra news.gr. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s