Το χάσμα συνεχίζει να μεγαλώνει…

questionΗ Ελλάδα αναμένει μία κρίση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα η οποία θα φέρει ανακούφιση στις βαθιές διαφορές της με τους διεθνείς πιστωτές της και θα δοκιμάσει το θάρρος της ριζοσπαστικής αριστεράς κυβέρνησής της, η οποία έχει επιλέξει μία στάση ανυπακοής στην Αθήνα.

Οι συζητήσεις του σαββατοκύριακου αποκάλυψαν ένα κενό μεγαλύτερο απ’ ότι περίμενε κανείς, δημιουργώντας τις συνθήκες για μία δύσκολη αψιμαχία ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, όταν συναντηθούν το βράδυ της Δευτέρας.

Άνθρωποι που συμμετείχαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, όπου θα παρουσιάζονταν και θα συγκρίνονταν οι θέσεις των δύο πλευρών, είπαν πως οι Αθήνα είχε πολύ περισσότερες ενστάσεις με τις παρούσες συνθήκες διάσωσης από το 30% που είχε αναφέρει δημόσια ο κ. Βαρουφάκης στο παρελθόν. Με τόσο μεγάλες διαφορές, η πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για την επέκταση της παρούσας διάσωσης της Ελλάδας των 127 δις ευρώ – η οποία λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου – είναι ακόμη μικρότερη. Όσοι ενεπλάκησαν στις συζητήσεις είπαν πως είναι προετοιμασμένοι για μία δύσκολη εβδομάδα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, είναι αποφασισμένος πως η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει το υπάρχον πρόγραμμα ως προϋπόθεση για περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Η πεισματική αντίσταση σε αυτές τις απαιτήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, τον έλληνα πρωθυπουργό, έχει εξυψώσει τη δημοτικότητά του, με χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους την Κυριακή σε εκδήλωση υποστήριξης.

Το σαββατοκύριακο, ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, άφησαν να εννοηθεί πως είναι πρόθυμοι να συζητήσουν έναν συμβιβασμό. Ο κ. Τσίπρας είπε στο γερμανικό περιοδικό Stern πως αυτό που θέλει είναι μία λύσει «win-win» και παραδέχτηκε πως η γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και αναπαριστούσε τον κ. Σόιμπλε σαν αξιωματικό της Βέρμαχτ ήταν «ατυχής».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρουφάκης έλεγε στην εφημερίδα Καθημερινή πως είναι αρκετά αισιόδοξος για την εύρεση μίας επωφελούς λύσης και για τις δύο πλευρές, ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ηγέτης της ακροαριστεράς μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθέτησε έναν λιγότερο μαλακό τόνο, λέγοντας πως δε θα επέτρεπε τα οικονομικά σχέδια του κόμματός του να «τεμαχιστούν, να υποδιαιρεθούν ή να χωριστούν σε καλά και κακά».

«Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση του υπάρχοντος προγράμματος με τη μία ή την άλλη μορφή – του αμαρτωλού μνημονίου – τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει», είπε την Κυριακή.

Η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, όχι όμως και με κάθε κόστος. «Εάν προχωρήσουμε πιο βαθιά στη συζήτηση των περικοπών του χρέους, δε θα μείνει χώρος για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη» είπε ανώτερος γερμανός αξιωματούχος. «Θα υπάρξουν πανηγυρισμοί στα Ηλύσια και πιθανώς και στη Ρώμη εάν ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο».

Το Βερολίνο θέλει την Ελλάδα να ανοίξει τη συνάντηση της Δευτέρας, ξεκαθαρίζοντας τα σχέδιά της, εξηγώντας πώς θα εφαρμόσουν το υπάρχον πρόγραμμα και σε ποια χρηματοδότηση θα βασιστεί η Αθήνα από την 1η Μαρτίου. Ένας άλλος γερμανός αξιωματούχος είπε πως η Αθήνα θα μπορούσε να εξασφαλίσει πολιτικές υποχωρήσεις και οικονομική βοήθεια, αλλά μόνον «εντός του πλαισίου της υπάρχουσας συμφωνίας».

«Θα υπάρξει συμβιβασμός, δεν το αρνούμαι αυτό. Αυτό που αρνούμαι είναι να πετά κανείς βόμβα μέσα στην Ευρωπαϊκή Κομισιόν και να την κρατά όμηρο» προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Παρ’ ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν επιμείνει πως η συνάντηση της Δευτέρας θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να ζητήσει παράταση – κάποιες χώρες θα χρειάζονταν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να εγκρίνουν την παράταση στα κοινοβούλιά τους – κάποιοι έχουν αναφέρει την πιθανότητα μίας ακόμη συνάντησης αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Όμως ακόμη και μία νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει αρκετή πρόοδος τη Δευτέρα ώστε μία νέα συνάντηση να έχει νόημα. Όσοι εμπλέκονται είπαν πως παραμένει αβέβαιο εάν μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα.

Εάν η διάσωση λήξει στο τέλος του μήνα, η Αθήνα θα βρισκόταν χωρίς οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της κρίσης της ευρωζώνης τον Μάιο του 2010, και πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης φοβούνται πως θα ξεσπούσε αναταραχή στις αγορές. Πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας, ο Βασίλειος Γκιωνάκης, διεθνής επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της UniCredit bank, έγραψε στους πελάτες του: «Πιστεύω είναι σωστό να πούμε πως… η ακαταμάχητη δύναμη θα συναντήσει τον ακίνητο αντικείμενο».

Η Γερμανία και άλλοι πιστωτές έχουν συμφωνήσει πως οι τρεις θεσμοί που επιβλέπουν το πρόγραμμα της διάσωσης – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – δε θα ονομάζονται πλέον «η τρόικα», σε ένα δείγμα καλής θέλησης προς τις ελληνικές απαιτήσεις. Όμως το Βερολίνο επιμένει πως τα ίδια σώματα θα συνεχίσουν να αποτελούν επιτηρητές της Ελλάδας, ακόμη κι αν μετονομαστούν σε «οι θεσμοί».

Το Βερολίνο είναι ανοιχτό και προς την ιδέα της χαλάρωσης του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα της Ελλάδας. Η Αθήνα θέλει μία μείωση του προτεινόμενου δημοσιονομικού πλεονάσματος από το 4,5% περίπου στο 1,5%. Κατά την άποψη του Βερολίνου, είναι πιθανό να γίνει γύρω στο 3%.

Ο συνδυασμός του εκ διαμέτρου διαφορετικού οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με τις μεταρρυθμιστικές προϋποθέσεις της διάσωσης μπορεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση. Όσοι συμμετέχουν στις συζητήσεις φοβούνται πως οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ – όπως τα επιπλέον 2 δις ευρώ σε κοινωνικές δαπάνες και η παύση της ιδιωτικοποίησης – θα αφήσουν την Ελλάδα σε ακόμη χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση.

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από sofokleous10.gr. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s