Άλλοι σχεδιασμοί.

TSIPRAS-KE-SYRIZAΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΤΑΞΑ*

Υπό την απειλούμενη αλλαγή κυβερνήσεως, οι συστημικοί αναπτύσσουν πολιτικούς σχεδιασμούς. Παρατάξεις στοιχίζονται να αντιμετωπίσουν την προελαύνουσα αντιπολίτευση, ποτάμια να κόψουν το δρόμο της. Η πολιτική διαφήμιση γενναιόδωρα παρέχεται από τα μέσα δημοσιότητας. Αυτές τις κινήσεις διακρίναμε την περασμένη Πέμπτη σ’ αυτή τη στήλη.

Υπάρχουν όμως και άλλες κινήσεις, σχεδιασμοί συμφερόντων. Η συγκυβέρνηση υποσχέθηκε κάποια θετικά μέτρα, να βελτιώσει την εικόνα της. Υπολόγιζε πως οι δανειστές «θα της έκαναν το χατίρι». Να σταθεί στα πόδια της, να μην έρθει η αντιπολίτευση και έχουν χειρότερα. Ομως, αποδείχθηκε πως οι δανειστές είχαν άλλα σχέδια.

Απέρριψαν όσα γύρεψε η συγκυβέρνηση. Ακόμα και το μικρό, το τεχνικό ζήτημα της απομάκρυνσης του ΔΝΤ, όπου θα μπορούσε να πατήσει η συγκυβέρνηση, να ισχυριστεί κάποια επιτυχία.

Σε οικονομική ανάλυση διαβάζουμε: « … η πολιτική γραμμή που κυριάρχησε στο Eurogroup ήταν ότι αυτό που προέχει δεν είναι να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά να »δεθεί» η Ελλάδα όσο πιο σφιχτά γίνεται, ώστε να μην έχει πολλά περιθώρια ελιγμών μια αυριανή »αντιμνημονιακή» κυβέρνηση… Οι ίδιες ρυθμίσεις είχαν προταθεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία για την ασφαλή έξοδό τους από τα δικά τους προγράμματα, αλλά και οι δύο κυβερνήσεις τα απέρριψαν».

Οσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, οι δανειστές αρνούνται κάθε συζήτηση. Το χρέος σας είναι βιώσιμο, λένε, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση.

Η ειρωνεία είναι ότι χρησιμοποιούν τα λόγια της συγκυβέρνησης, όταν παινευόταν πως «το χρέος είναι βιώσιμο…, θα βγούμε στις αγορές». Κανείς δεν επιχαίρει για την αποτυχία!

Απλά, η συγκυβέρνηση δεν έχει την αξιοπιστία να διαχειριστεί την κρίση. Οι δανειστές το γνωρίζουν. Οι δανειστές γνωρίζουν, επίσης, πως, αναγκαστικά, το χρέος θα μπει σε αναδιάρθρωση. Κρατούν το διαπραγματευτικό τους χαρτί για τη νέα κυβέρνηση.

*πολιτικού μηχανικού

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από Αγγελιοφόρος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s