Κυβερνητικοί Αίσωποι και μύθοι.

«Η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός». «Ο πρωτογενής τομέας είναι ο πυλώνας που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση». «Μόνο οι εξαγωγές θα μας σώσουν». «Η ναυτιλία θα φέρει χρήματα στη χώρα». Βαρύγδουπες εκφράσεις με πυρήνα αλήθειας, ντυμένες με ωραίο σελοφάν και μεταξωτές κορδέλες. Μπράβο και γιατί όλοι οι προκάτοχοι δεν έφεραν λεφτά στα ταμεία τόσα χρόνια; Σκόνταψε και γκρεμοτσακίστηκε η ανάπτυξη.

Χωρίς υποστηρικτικές δομές, αν δηλαδή δεν υπάρχει φτηνό πετρέλαιο, πώς να φτιάξεις φτηνό αγροτικό προϊόν; Κι αν δεν υπάρχει φτηνό ρεύμα, πώς να ‘χεις ανταγωνιστική βιομηχανία; Κι αν δεν υπάρχουν ισχυροί συνεταιρισμοί, πώς θα βελτιωθεί το εισόδημα των παραγωγών;

Ζούμε σ’ ένα παγκόσμιο χωριό, σε συνθήκες άγριου καπιταλισμού υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας. Κι η Ελλάδα ξεχνά ότι ακόμη και σε δευτερεύοντα ζητήματα δεν βάζει όρους. Πώς να φτιάξεις και να κερδίσεις από τον τουρισμό, όταν το μόνο μέλημα είναι να βγάλεις όλες τις παραλίες στο σφυρί; Πώς να συγκριθεί μια οικογενειακή μονάδα που λειτουργεί μετά βίας δυο – τρεις μήνες το χρόνο με άλλες που λειτουργούν οκτώ; Αυτές που πληρώνουν το προσωπικό, έστω με μνημονιακούς μισθούς κι άλλες που οι τουριστικοί υπάλληλοι δουλεύουν απλήρωτοι πάνω από χρόνο.

Πέρα από τα συμφέροντα κι αυτή η κυβέρνηση ζει το μύθο της. Η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει. Ατέλειωτες ντάνες χαρτιού για μια συμβολαιογραφική πράξη, για να υποβάλει αίτηση ένας γονιός για παιδικό σταθμό στο ΕΣΠΑ, κατεβατά χαρτιών για την υποβολή σύνταξης. Ταλαιπωρία άνευ λόγου κι αιτίας. Ασκήσεις επί χάρτου των επιτελείων κι η πραγματικότητα σε παράλληλο σύμπαν.

Πώς να γίνει βαριά βιομηχανία ο τουρισμός όταν δεν έχει σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση για όλες τις περιοχές της χώρας και κυρίως τις μειονεκτικές, με κίνητρα για επενδυτές, αντί για «επενδυτές» τυχάρπαστα λαμόγια;

Η Ελλάδα έχει αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά σκοντάφτει στις εμμονές της και τους μύθους της και κυρίως στη μεγάλη απόσταση της θεωρίας από την πράξη. Κι από παχιά λόγια έχουμε χορτάσει.

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s