Βραδινή καυτή πατάτα «κουρεμένη».

elliniko1395932717Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης προσπαθούσαν στο ΤΑΙΠΕΔ να διαχειριστούν την καυτή πατάτα που τους πέταξε η Lamda Development για το Ελληνικό. Δεν εξηγείται γιατί, ενώ είχαν στα χέρια τους μια θεωρητικά μεγάλη προσφορά, περίμεναν να τελειώσουν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και να κλείσουν οι περισσότερες εφημερίδες για να την ανακοινώσουν.


Η προσφορά λοιπόν βρίσκεται πάνω από τον «κουρεμένο» πήχη των 700-750 εκατ. ευρώ και τεχνικά φτάνει τα 915 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο, για μια βελτιωμένη κατά 25% σε σχέση με την αρχική προσφορά, με το 33% καταβλητέο άμεσα και το υπόλοιπο σε 10 χρόνια.

Αν, όμως, ήταν όλα τόσο εξαιρετικά, γιατί φύλαγαν την ανακοίνωση; Οι λόγοι είναι τρεις:

Πρώτον: Στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%. Δηλαδή τα όποια μόνιμα έσοδα προσδοκούσε το Δημόσιο από την παραχώρηση πάνε περίπατο, έναντι του «αυξημένου» τιμήματος. Με δυο λόγια, «ό,τι σας δώσαμε σας δώσαμε, μάγκες και στο εξής όλα δικά μας».

Δεύτερον: Μέχρι την επίσημη ανάγνωση της σύμβασης (για του λόγου το αληθές) πολλοί εκφράζουν εύλογους φόβους ότι μεγάλο μέρος της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί από της κατάτμηση της έκτασης και την πώληση μέρους της. Εάν αυτό επαληθευτεί, τότε πρόκειται για καθαρή περίπτωση απιστίας, μια και το Δημόσιο θα μπορούσε από μόνο του να καρπωθεί τις υπεραξίες και όχι να τις εκχωρήσει σε τρίτους.

Τρίτον: Το θάψιμο των προηγούμενων αξιολογήσεων που ανέβαζαν την αξία της περιουσίας της Ελληνικό Α.Ε. σε 1,3 δισ. ευρώ δεν αρκεί για να αιτιολογήσει την υποβάθμιση της εύλογης προσφοράς στα 700-750 εκατ. ευρώ από τον σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα μαθηματικά των επόμενων ημερών θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για το διαφαινόμενο νέο χατίρι της κυβέρνησης Σαμαρά στα συμφέροντα Λάτση και για το οποίο μάλιστα από σήμερα κάποιοι πανηγυρίζουν…

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από Ποντίκι. Bookmark the permalink.

One Response to Βραδινή καυτή πατάτα «κουρεμένη».

  1. Ο/Η HeadWaiter λέει:

    Γιατί δεν ακολουθείται το σύστημα της αντιπαροχής και για το Ελληνικό;
    60-40 για ότι κατασκευαστεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s