Αξιοποιήσιμο υλικό.

12780326t6Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ

Εντάξει. Τα προεκλογικά παιδιαρίσματα των παροχών και της θριαμβολογίας δεν μας είναι άγνωστα. Το ότι επανακάμπτουν με ελεητικά ψιχία και αυτοεπαίνους για έξοδο από την κρίση, δεν προκαλεί έκπληξη. Το υποτροπιάζειν είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής, όπως ασκείται (και) στον τόπο μας.

Αλλού το ζήτημα: έχει τίποτε σοβαρό να πει η κυβέρνηση και οι συν αυτή -εταίροι, δανειστές- για το οικονομικό μέλλον του τόπου; Κάτι που να συνιστά προϊόν εξονυχιστικής μελέτης, με συγκεκριμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες προτάσεις; Το ερώτημα εν είδει απαιτητικής απορίας αφορά και στη φιλόδοξη αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και στα υπόλοιπα κόμματα.

Μια μόνιμη παρεξήγηση ενδημεί στα πολιτικά μας πράγματα. Αφορά στο περιώνυμο, αλλά τόσο αναγκαίο Σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για τον προσανατολισμό της παραγωγής και των Υπηρεσιών, τις εξαγωγικές δυνατότητες και τη διεκδίκηση μιας όσο το δυνατόν σταθερής θέσης στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Η επεξεργασία τέτοιου Σχεδίου, μαζί με εξίσου σοβαρές προτάσεις για την ανακαίνιση του κρατικού ερειπιώνα και της διοικητικής μηχανής, δεν έχουν καμμιά σχέση με τα συνήθη προεκλογικά «προγράμματα» των κομμάτων. Σχεδόν όλα είναι για πέταμα. Εμπεριέχουν μερικές γενικές διακηρυκτικές αρχές και πλήθος «προτάσεων» που αποθεώνουν την προχειρολογία και τις γενικότητες. Μοιραία και αναπόφευκτα οι κυβερνήσεις αυτοσχεδιάζουν, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα είτε αυτή αφορά θέματα διαχείρισης είτε κρίσιμες, κεντρικές επιλογές.

Κατά τούτο συνιστά θετική έκπληξη το ότι ορισμένοι φορείς ασχολούνται με το μείζον αυτό θέμα. Συστημικοί φορείς, όπως ο ΣΕΒ και προσφάτως η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, κυριολεκτικά πυλώνες του Συστήματος, με σαφές ιδεολογικό πρόσημο, καθοριστικής σημασίας για ορισμένες επιλογές, έχουν επεξεργαστεί εις βάθος το αναγκαίο για τη χώρα Σχέδιο. Μονομερές στα σημεία; Ναι. Υπηρετικό καπιταλιστικής λογικής; Ασφαλώς. Ωστόσο, πολύτιμο. Δεν καταγράφει ούτε απλώς διαπιστώνει, αλλά φωτίζει προνομιακά πεδία, διερευνά δυνατότητες, παρέχει συγκρίσιμα στοιχεία και διαλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Πολύτιμο για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ουσία του προβλήματος, το Σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση και γόνιμες αντιπροτάσεις και να επιστρατευτεί ως υπόβαθρο για αναγέννηση της Οικονομίας από οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση.

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Μελέτη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, που παρουσιάστηκε προχθές, υπό τον τίτλο «Ανταγωνιστικότητα για Ανάπτυξη-Προτάσεις πολιτικής», γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στους κλάδους που κάνουν τη διαφορά στην Ανάπτυξη, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα (με παραδείγματα και προτάσεις) και στον εξαγωγικό προσανατολισμό. Η μελέτη συνετάγη από πενήντα μελετητές και μεταξύ των άλλων εμπεριέχει ορισμένες εξαιρετικές διαπιστώσεις και επισημάνσεις. Ενδεικτικώς (από την «Καθημερινή»):

* Παρ’ ότι γίνεται λόγος για υπαρκτές δυνατότητες και «το τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα της χώρας», εν τούτοις δεν παραγνωρίζεται «ο κίνδυνος εγκλωβισμού σε μια περίοδο παρατεταμένης ανεργίας, με κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις».

* «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ανταγωνιστεί άλλες χώρες με βάση το χαμηλό κόστος εργασίας». Τα έσοδα των εργαζομένων θα προέρχονται από την πώληση των ανταγωνιστικών προϊόντων και όχι από τη συνεχή διόγκωση του εξωτερικού δανεισμού.

* Η αποτελεσματική σύνδεση «αυτοδιοικητικών, τουριστικών και παραγωγικών φορέων» της Κρήτης και η συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου αποτελεί -και προβάλλεται ως- παράδειγμα αποτελεσματικής στρατηγικής συνεργασίας, που έχει ενισχύσει τα μάλα την τοπική Οικονομία (γεωργικά προϊόντα, κρουαζιέρα).

* Ο καθηγητής Χαρίλαος Ψαραύτης -ένας από τους μελετητές- «αξιολογεί την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των κυριότερων λιμανιών της χώρας ως μη αποτελεσματική, καθώς θεωρεί ότι τα ιδιωτικά μονοπώλια δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Προτείνει την παραχώρηση τμημάτων των λιμανιών σε διαφορετικούς παρόχους, σε αντιδιαστολή με την πλήρη παραχώρηση σε έναν πάροχο».

Ο χώρος δεν επαρκεί για αναλυτική παράθεση στοιχείων και προτάσεων. Η στήλη ευελπιστεί τα πολιτικά κόμματα να ασχοληθούν σοβαρά με τη μελέτη της ΕΕΤ. Και προπάντων ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μελέτη είναι πολύτιμη. Προσφέρεται ακόμη και ως υλικό για τεκμηριωμένη αντίκρουση και συγκρότηση εναλλακτικής, αλλά σοβαρής και υλοποιήσιμης πρότασης για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία, Γιάνης Τριάντης. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s