Αυτό το τίποτε που υπήρξαν.

delors-jacquesΑπό τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ

Χαριστική βολή στον κυρίαρχο μύθο για το «μεγάλο επίτευγμα» -την εισδοχή της Ελλάδος στην ΟΝΕ- έδωσε χθες ο Ζακ Ντελόρ: «Εάν εναπόκειτο σε εμένα, θα εισηγούμην ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει ακόμη 2 ή 3 χρόνια προτού υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα» (συνέντευξη στην Αλεξία Κεφαλά, «Καθημερινή», 2.2.2014).

Η δήλωση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναρριπίζει το μείζον θέμα της εισδοχής, για την οποία κομπάζει ακόμη η συστημική προπαγάνδα, παρά το γεγονός ότι πλείστοι όσοι Ευρωπαίοι ιθύνοντες και οικονομολόγοι ομολογούν -οψίμως είναι η αλήθεια- ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να γίνει δεκτή, τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή, στην Ευρωζώνη.

Κοινός τόπος των δηλώσεων αυτών είναι το ανέτοιμον της ελληνικής οικονομίας. Η αδυναμία της να ανταποκριθεί με αξιώσεις στον σκληρό ανταγωνισμό ή έστω να προβάλει στοιχειώδη αντίσταση ώστε να μην υποστεί καίριο πλήγμα. Ομως το κακό έγινε. Η χώρα μπήκε με την ανοχή των Ευρωπαίων στις αλχημείες της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι αποκαλύφθηκε τραγική η εικόνα: χλωμή, ανίσχυρη οικονομία, ακριβό ευρώ (βρόχος για τις εξαγωγές), κράτος σε διάλυση και αναπόφευκτες οι επιπτώσεις.

Επισημαίνοντας το χρονικώς άστοχον της εισδοχής, ο Ζακ Ντελόρ σημειώνει: «Θα έπρεπε να αναλογιστούμε τι θα όφειλε η Ελλάδα να πράξει επιπλέον στους κόλπους αυτής της Ενωσης, εντός ενός πολύ ισχυρότερου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Η Ελλάδα θα έπρεπε, λοιπόν, να αρχίσει να ενισχύει την οικονομική της παρουσία με όρους ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να προβάλει αντίσταση στον έντονο ανταγωνισμό εντός της Ευρωζώνης». Σημειωτέον ότι ο Ντελόρ δεν παραλείπει να αναφερθεί στα περίφημα νομισματικά κριτήρια για την ένταξη, λέγοντας ότι «δεν θα αρκούσε μόνο να τα πληροί η Ελλάδα, περισσότερο ή λιγότερο».

Συμπέρασμα πρώτο, λοιπόν: Η ελληνική οικονομία ήταν ανέτοιμη. Η πρόσκαιρη υπεραιμία οφειλόταν στα μεγάλα έργα εν όψει 2004 (εφ’ ω και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης), στο φτηνό χρήμα που έρρεε άφθονο και στην αθρόα εισροή Αλβανών μεταναστών (γλίσχρο μεροκάματο, άρα καμμία πίεση στο κόστος παραγωγής, και ελάχιστα χρήματα στην αγορά, επομένως θετική επενέργεια στη συγκράτηση του πληθωρισμού). Οσοι καλόπιστοι, λοιπόν, επιμένουν ακόμη ότι είχαμε «ισχυρή οικονομία», όπως διατυμπάνιζε η κακοήθης προπαγάνδα, ας το ξανασκεφτούν.

Συμπέρασμα δεύτερο: Με την Οικονομία να πάσχει δομικά και τον κρατικό μηχανισμό να θυμίζει ερειπιώνα, παρά τις ανοησίες περί «εκσυγχρονισμού» επί Σημίτη και «μεταρρύθμισης» επί Καραμανλή, ήταν προφανές ότι η Ελλάδα επ’ ουδενί μπορούσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της εντός της Ευρωζώνης. Η Οικονομία δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Το χρήμα είχε παράλογα ακριβύνει, η πίεση των ανταγωνιστικών προϊόντων βρισκόταν εν εξελίξει ενώ, ταυτόχρονα, το κάπως προνομιακό πεδίο του Τουρισμού δεχόταν με τη σειρά του συντριπτικά πλήγματα λόγω αυξήσεως των τιμών στην Ελλάδα. Μονάχα μια εμπνευσμένη, πολύχρονη παραγωγική ανασυγκρότηση με Σχέδιο και προοπτική, καθώς και η ανακαίνιση του κράτους θα μπορούσαν να προετοιμάσουν τη χώρα ώστε να μπει με αξιώσεις στην Ευρωζώνη.

Επειδή οι μηντιακοί διεκπεραιωτές του μεγάλου ψεύδους περί «ισχυρής οικονομίας» συνεχίζουν ακάθεκτοι το παραμύθι του «επιτεύγματος», και, κυρίως, επειδή επανέκαμψε στο πολιτικό προσκήνιο ο σημιτισμός στη συσκευασία των «58», εισκομίζων νέα πρόταση για τη σωτηρία της χώρας, θα ήταν χρήσιμο και αρκούντως επωφελές να θυμηθούμε πρόσωπα και πράγματα. Να ξαναδούμε το ψιμυθιωμένο προφίλ της σοβαρότητος, τον συστημικό λαϊκισμό και το ολίγιστον πρωταγωνιστών και παραγόντων της παραπειστικής εκείνης εποχής. Εκλογές έρχονται, και η παρουσία των «νέων» σωτήρων θα βοηθήσει όσο τίποτε για να αποκαλυφθεί πλήρως αυτό το τίποτε που υπήρξαν.

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία, Γιάνης Τριάντης. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s