Ξεχειλίζουμε από success και αισιοδοξία (sic)!

skies1387558590Δεν συμμερίζονται την κυβερνητική αισιοδοξία οι Έλληνες, όπως προκύπτει από τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που εμφανίζονται κάπως πιο αισιόδοξοι.

Μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό εύρημα, αλλά δείχνει την ψυχολογία μας: Σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι Έλληνες πολίτες την θεωρούν «πολύ κακή» σε ποσοστό 98%.

Στην ερώτηση σε ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, το 81% απάντησε ότι η Ελλάδα ακολουθεί λάθος δρόμο, ενώ μόνο το 9% πιστεύει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Πάντως σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση υπάρχει μια αύξηση 4 μονάδων των θετικών απαντήσεων. Στην ΕΕ το 26% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε στη σωστή κατεύθυνση και το 56% σε λάθος

Οι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν σε ποσοστό 63% ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι χειρότεροι όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αν και στην Ευρώπη, ένα 51% δηλώνει ότι αισιοδοξεί για το μέλλον της Ε.Ε.(ήταν 49% το καλοκαίρι) στην Ελλάδα το ποσοστό αισιοδοξίας για το μέλλον της Ε.Ε. «πιάνει» μόλις 29% σε αντίθεση με ένα 69% που  απαισιοδοξεί.

Συνολικά, το 43 % των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι η Ε.Ε. κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση νέων παγκόσμιων προκλήσεων.

Όσον αφορά στην Ελλάδα όμως, το 71% των πολιτών θεωρεί ότι «τα χειρότερα έρχονται».

Για τους Έλληνες, σε εθνικό επίπεδο, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία (65%), και ακολουθούν η οικονομική κατάσταση (52%), η φορολογία (20%) και το δημόσιο χρέος (15% ).

Σε προσωπικό επίπεδο, οι Έλληνες προβληματίζονται κυρίως για τη φορολογία (36%) και στη συνέχεια για την ανεργία (30%), και την οικονομική κατάσταση της χώρας (29%).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι πολίτες χαρακτηρίζουν την ανεργία (49%), τη γενικότερη οικονομική κατάσταση (33%), τον πληθωρισμό (20%) και το δημόσιο χρέος (15%) ως τα τέσσερα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε εθνικό επίπεδο. Σε προσωπικό επίπεδο, το πιο σοβαρό πρόβλημα θεωρείται ότι είναι ο πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών (40%).

Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., θεωρούνται η γενικότερη οικονομική κατάσταση (45%), η ανεργία (36%) και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (26%). Για τους Έλληνες, τα κύρια προβλήματα της Ε.Ε. είναι επίσης τα άνωθεν, με αντίστοιχα ποσοστά 52%, 46% και 26%.

Σχετικά με την υποστήριξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης με ένα ενιαίο νόμισμα, παρέμεινε σχετικά σταθερή (σημειώνοντας ελαφρά άνοδο), με πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους να τάσσονται υπέρ του ευρώ (52%). Στην Ελλάδα, υπέρ του ευρώ τάσσεται το 62%.

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από Ποντίκι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s