Το τέρας και οι κίνδυνοι.

imagesΑπό τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ

Αν ευστοχεί η άποψη ότι η Χρυσή Αυγή οφείλει την ιλιγγιώδη άνοδό της στην πρωτοφανή οικονομική κρίση, στο Μεταναστευτικό και στην απαξίωση του πολιτικού κόσμου -στοιχεία που ευνοούν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την ανάδυση ακροδεξιών και ναζιστικών μορφωμάτων-, τότε έχει πολλές πιθανότητες να επαληθευτεί η πρόβλεψη ότι το φαιό αυτό εξάμβλωμα έχει μέλλον.

Γιατί και η κρίση έχει μέλλον και το Μεταναστευτικό δεν λύνεται και το πολιτικό δυναμικό, τουλάχιστον το συστημικό, δεν έχει ανακτήσει το κύρος του.

Ετοιμη ιαματική συνταγή δεν υπάρχει καθώς η αναγκαία αντιφασιστική εγρήγορση δεν αρκεί. Οι ρητορικές καταδίκες δεν αποδίδουν. Και οι δήθεν δραστικές προτάσεις για απαγόρευση της Χ.Α. και ποινικοποίηση του απεχθούς λόγου (της) είναι βούτυρο στο ψωμί της. Θα κυκλοφορεί με το φωτοστέφανο του αντισυστημικού κυνηγημένου, τον οποίο εχθρεύεται και φοβάται το κατεστημένο της πολιτικής και των μήντια. Ο κίνδυνος να εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα εκλογικά ύψη είναι προφανής.

Ελπίδες για την αναχαίτιση της Χρυσής Αυγής εντοπίζονται σε δύο πεδία. Το πρώτο αφορά την πολιτεία και τις υφιστάμενες θεσμικές δυνατότητες που διαθέτει. Δυστυχώς, μέχρι τώρα οι κυβερνώντες, αλλά εν τινι μέτρω και οι δικαστικές αρχές, είτε ανέχθηκαν τις ποικίλες αγριότητες στελεχών και μελών της Χ.Α. είτε κινήθηκαν με καθυστέρηση και με μισή καρδιά. Φέρ’ ειπείν, χρειάστηκε να περάσουν τρεις ημέρες για να κινηθεί ο εισαγγελέας με αφορμή τις προκλήσεις στον Μελιγαλά. Επίσης, ενώ οι χρυσαυγίτες παραβίαζαν κάθε έννοια νομιμότητος και λειτουργούσαν προκλητικά υποκαθιστώντας τα όργανα της πολιτείας (πάγκοι μεταναστών, επεισόδια στο Μεσολόγγι κ.τ.λ.), το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως αγρόν ηγόραζε… Οσο για την πληθύ των καταγγελιών ότι ικανή μερίδα αστυνομικών ανέχεται ή κάνει πλάτες στη Χ.Α., δεν είχε καμιά τύχη. Φραστικές καταδίκες, υποσχέσεις για διερεύνηση των καταγγελιών και πέραν ου. Η διαπιστωμένη (και εκλογικώς) απήχηση των ναζί στα Σώματα Ασφαλείας αντιμετωπίστηκε με ελαφρότητα και προδήλως ένοχο και πιθανώς ιδιοτελή τρόπο.

Το δεύτερο αφορά την ίδια τη Χρυσή Αυγή και την εξωφρενικά παραβατική εγκληματική συμπεριφορά στελεχών και μελών της. Αν συνεχίσει έτσι -και θα συνεχίσει, γιατί αυτό είναι το καύσιμό της-, υπάρχει μεγάλη πιθανότης «να φάει το κεφάλι της». Οσο και αν φαντάζει ελκυστική η ρητορική της σε μερίδα του οργισμένου και απελπισμένου κόσμου που την ψηφίζει αδιαφορώντας ή απορρίπτοντας το ναζιστικό της προφίλ, έρχεται κάποια στιγμή που το αποτρόπαιο πρόσωπό της προκαλεί σοκ. Σωρευτικά λειτουργώντας τα απανωτά κρούσματα αιματηρής βίας, κτηνώδους πρωτογονισμού και ναζιστικών υλακών θα έχουν αργά ή γρήγορα επιπτώσεις για τους αφηνιασμένους φασίστες που καμώνονται τους πατριώτες και τους υπερασπιστές των αδυνάτων.

Οι εξελίξεις αποκτούν δραματικό χαρακτήρα, μετά το έγκλημα στην Αμφιάλη. Το δημοκρατικό σώμα (της κοινωνίας και της πολιτικής) θα διαπράξει ολέθριο σφάλμα αν επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τους ναζιστές είτε με απαγορεύσεις είτε με πολεμικούς όρους (επιθέσεις εναντίον των γραφείων της κτλ.). Η εύλογη οργή για τα φασιστικά όργια επ’ ουδενί νομιμοποιεί τέτοιου είδους συγκρούσεις. Γιατί ακριβώς αυτό επιθυμεί η Χρυσή Αυγή. Αυτό τη συμφέρει. Αυτό θα την ενισχύσει.

ΥΓ. Δυστυχώς, κάποιοι συνεχίζουν να αναμασούν τα κακοήθη περί ταυτίσεως «των δύο άκρων». Δεν καταλαβαίνουν ότι η γελοιότης αυτή ευνοεί τα μάλα τη Χρυσή Αυγή; Περί αυτού σε προσεχές σημείωμα.

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s