Το πραγματικό πρόβλημα των δήμων.

844_0Γράφει ο Δημήτρης Παπαχρήστου*

Είναι γνωστό ότι οι καποδιστριακοί δήμοι και κοινότητες και μετέπειτα καλλικρατικοί έρχονται δεύτεροι στη γενικότερη διαφθορά που επικρατούσε και επικρατεί στον δημόσιο τομέα, αλλά και στους επιμέρους τομείς.

Το Σχέδιο Καποδίστρια δεν εκσυγχρόνισε τους δήμους και τις κοινότητες, έγιναν συγχωνεύσεις και συγκεντρώσεις δήμων και κοινοτήτων χωρίς τη σωστή χωροταξική κατανομή που θα λαμβάνει υπόψη τη γεωγραφική, ιστορική και πολιτιστική βαρύτητα, ούτε τον κοινοτισμό που είχε αναπτυχθεί από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το επίκεντρο και στους καποδιστριακούς δήμους ήταν οικονομικό και η διαχείριση των κονδυλίων είτε από την κεντρική εξουσία είτε από τις Βρυξέλλες. Η σχετική αυτονομία των δήμων και η αυτενέργειά τους άρχισαν να υποχωρούν, και τα φαινόμενα διαφθοράς, όχι μόνο από την κακοδιαχείριση, να αυξάνονται. Κι ήρθε ο Καλλικράτης σαν εργολάβος πλέον να ανακαινίσει το παλιό οικοδόμημα. Ο κεντρικός έλεγχος δια επιτρόπων που σκοπό έχει τους προϋπολογισμούς των δήμων που θα τίθενται υπό την εποπτεία της κεντρικής εξουσίας, σημαίνει την κατάργηση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, και κατάργηση του δημότη ενεργού πολίτη, που είναι ο μόνος που μπορεί να ελέγξει τη δημοτική αρχή.

Αλλο η κάθαρση στους δήμους που έχουν πνιγεί στη διαφθορά και άλλο ο στραγγαλισμός της αυτόνομης και ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης, που είναι το πρωτογενές κύτταρο της Δημοκρατίας. Δεν είμαστε ως χώρα το ίδιο χωροταξικά με τη Γερμανία ή τη Γαλλία για να έχουμε το ίδιο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Ο Καλλικράτης δεν διόρθωσε την κατάσταση, ο βλαχοδημαρχισμός δεν εξέλιπε σε πολλούς δήμους όπου οι κάθε λογής και κομματικής κοπής ημέτεροι έβρισκαν δουλειά.

Τι γίνεται τώρα με τις απολύσεις. Ποια είναι αυτή η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής όσων θα ενταχθούν στο πρόγραμμα που επιβάλλει η μνημονιακή πολιτική και γιατί δεν λογοδοτούν αυτοί που δημιούργησαν τη Δημοτική Αστυνομία, την αγροφυλακή, τους σχολικούς φύλακες και έκαναν τους δημάρχους υποχείριά τους;

Οι συγχωνεύσεις των δήμων έφεραν τις συγχωνεύσεις των σχολείων και τη γενικότερη εγκατάλειψη. Αν ήταν να ξαναδούμε την ύπαρξη και τη λειτουργία της περιφερειακής και αυτοδιοικητικής πολιτικής, τότε στο επίκεντρο θα έμπαιναν οι πολίτες που θα ήλεγχαν τους δημοτικούς άρχοντες. Τότε θα έμπαινε στο επίκεντρο η παραγωγική ανάπτυξη των δήμων.

Γίνεται συζήτηση και αντιπαράθεση για το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο και για την ίδια την αυτοδιοίκηση που δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της, γιατί έτσι το θέλει η κεντρική διοίκηση, δεν έγινε ουσιαστικός λόγος.

* Συγγραφέας

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από ethnos.gr. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s