Ζητείται τόλμη.

1ΣΤΟ ΜΕΣΟ μιας απίστευτης οικονομικής και πολιτικής δίνης, η Ελλάδα είχε την ατυχία να μη διαθέτει εκείνο το πολιτικό κεφάλαιο που θα την οδηγούσε με αποφασιστικότητα σε πιο ήρεμα νερά. Η σημερινή πολιτική τάξη είναι η ίδια που μας έφερε εδώ. Ακολουθεί κατά γράμμα τη συνταγή των τελευταίων χρόνων. Ανίκανη να παρουσιάσει δικό της πρόγραμμα και σχέδιο εξόδου από την κρίση, επαναπαύεται στα σχέδια των άλλων.

Παρέδωσε στην τρόικα τα κλειδιά της χώρας, χωρίς να διανοηθεί να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση. Χωρίς να τολμήσει να διαπραγματευθεί ουσιαστικά τα προγράμματα λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης που μας επιβάλλονται απ’ έξω.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ πολιτικοί εκπρόσωποι της μεταπολίτευσης, τα δύο κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν τη χώρα, συναινούν απολύτως σε όσα τους νεύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τον ακούνε υπομονετικά και περιμένουν να πάρουν την ευχή του, προσδοκώντας κάποια μηνύματα αισιοδοξίας. Το μόνο που πήραν είναι μια δίμηνη παράταση, ένα μορατόριουμ, μια ανακωχή έως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αλλά και πάλι όχι χωρίς κόπο. Υποσχέθηκαν να υλοποιήσουν στο ακέραιο μέχρι τότε τα μαθήματα που μας έβαλε η τρόικα. Δηλαδή, να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους, να προχωρήσουμε τις περίφημες «μεταρρυθμίσεις», να αυξήσουμε τα έσοδα του Δημοσίου.

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά όχι για να πετύχουμε ελάφρυνση μέτρων, φόρων ή κάποιο κούρεμα χρέους, στο οποίο όλοι συμφωνούν -πλην Γερμανών. Αλλά για να περιμένουμε, ελπίζοντας, τη νέα αξιολόγηση της τρόικας, όπου και πάλι θα κληθούμε πιθανότατα να πάρουμε μέτρα επιβαρυντικά για τους πολίτες και την πραγματική οικονομία.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ως ηγέτιδα δύναμη της Ε.Ε., ενδιαφέρεται για την τύχη της Ελλάδας στο βαθμό που αυτή επηρεάζει τα δικά της ζωτικά συμφέροντα. Θα μας υποχρεώσει να πάρουμε όποια μέτρα κρίνει αναγκαία προκειμένου να υλοποιηθεί στο έπακρον η νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας που έχει επιβάλει πανευρωπαϊκά.

ΜΕΣΑ σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική δικομματική κυβέρνηση ακολουθεί τυφλά αυτή την πολιτική. Κινείται σε τεντωμένο σχοινί (κοινοβουλευτικά), εκβιάζει τους βουλευτές με εκλογές, εκείνοι γκρινιάζουν πως δεν είναι δεδομένοι και η τρόικα απειλεί όλους πως αν δεν είναι καλοί μαθητές, τον Οκτώβριο θα έρθουν τα χειρότερα. Ομορφος κόσμος…

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s