Κατηγορηματική μεν η Μέρκελ, αλλά…

mekel-2Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Οπως πλησιάζει η 22α Σεπτεμβρίου, ημερομηνία των γερμανικών εκλογών, τόσο η νέα σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Α. Μέρκελ αγωνιά και εντείνει τις κινήσεις για την ικανοποίηση και τον εφησυχασμό της εκλογικής της βάσης. Μετά τον τομέα της οικονομίας, όπου πέτυχε την επιβολή της πιο σκληρής οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με γνώμονα τις αντιδράσεις των Γερμανών πολιτών, επεκτάθηκε και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τομέα αναμφίβολα σημαντικό, τον οποίο όμως η Γερμανία αντιμετώπιζε πάντα για πολλούς λόγους με σκεπτικισμό και διστακτικότητα

Στη θεωρία των διεθνών σχέσεων έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας πάντα ξεκινά από το εσωτερικό της, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι απόψεις και οι ιδέες που αναπτύσσονται μετασχηματίζονται σε θέσεις που προσδιορίζουν και προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα, σε στόχους εξωτερικής πολιτικής αλλά και σε μέθοδο υλοποίησης αυτών των προτεραιοτήτων.

Για την κ. Μέρκελ, όπως δείχνει η πρακτική που ακολουθεί, προς το παρόν, ισχύει μόνον το πρώτο σκέλος της παραπάνω άποψης. Και τούτο γιατί, όπως επισημαίνεται και από έγκριτους παρατηρητές των γερμανικών εξελίξεων, μια σειρά από κινήσεις της το τελευταίο διάστημα μόνον στο εσωτερικό της Γερμανίας απέβλεπαν.

Οταν στις 19 Ιουνίου έκανε δημόσια επισημάνσεις στον πρόεδρο Ομπάμα για τις παρακολουθήσεις στο Διαδίκτυο, ήθελε να κατευνάσει τη γερμανική κοινή γνώμη που είχε εξοργισθεί με τις ΗΠΑ για την πολιτική τους αυτή. Οταν μια ημέρα μετά έθετε βέτο στην επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, είχε κατά νου να ικανοποιήσει το βασικό κορμό των ψηφοφόρων της που, όπως είναι γνωστό, αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Οταν απείλησε να διακόψει την επίσκεψή της στη Ρωσία γιατί δεν είχε προβλεφθεί ομιλία της σε κοινή εκδήλωση, στα εγκαίνια έκθεσης που περιλαμβάνει κυρίως έργα τέχνης που οι Σοβιετικοί είχαν πάρει από τη Γερμανία μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανταποκρινόταν στην ψυχρή λογική με την οποία πλέον οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν τον Πούτιν.

Μόνον στο Πεκίνο επεφύλαξε διαφορετική συμπεριφορά, όταν στην αντιδικία που έχει προκύψει ανάμεσα στην Κίνα και την Ε.Ε. για τα φωτοβολταϊκά, η κ. Μέρκελ συμφώνησε με τη θέση της Κίνας. Και τούτο γιατί ανησυχεί για την ενδεχόμενη μελλοντική στάση της Κίνας απέναντι στις γερμανικές εξαγωγές.

Ομως και η στάση που τήρησε στο πλαίσιο της Ε.Ε. για το σοβαρό ζήτημα της Συρίας, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην άρση του εμπάργκο στις αποστολές όπλων στους εκεί αντικαθεστωτικούς, έχει εσωτερική κυρίως διάσταση, αφού η κ. Μέρκελ φοβήθηκε ενδεχόμενη κριτική ότι δεν είναι πολύ αυστηρή στα θέματα των πωλήσεων και της διακίνησης οπλικών συστημάτων.

Το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής είναι, βέβαια, ζήτημα για το οποίο θα αποφανθεί ο γερμανικός λαός με την ψήφο του στις ερχόμενες εκλογές. Η επίδραση όμως της Γερμανίας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής αφορά ολόκληρη την ευρωπαϊκή πολιτική. Και είναι βέβαιο ότι ορισμένα θέματα, όπως οι παρακολουθήσεις στο Διαδίκτυο, οι εξελίξεις στη Συρία, οι σχέσεις με τη Ρωσία και ιδιαίτερα η ενεργειακή τους διάσταση, και οι εμπορικές κυρίως σχέσεις με την Κίνα, θα αποτελέσουν θέματα των ευρωπαϊκών εκλογών. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να τοποθετείται πιο δυναμικά απέναντι στις γερμανικές απόψεις.

*διεθνολόγου και πρώην ευρωβουλευτή

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s