Σενάρια εκλογολογίας.

Γιατί κανένας από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν επιθυμεί τη διενέργεια εκλογών.

pic-0-normΟ Μακεδών

Αφού δημιουργήθηκε ο θόρυβος, περί σκέψεων της Ν.Δ. για προκήρυξη έκτακτων εκλογών, και αφού αφέθηκε κάποιος χρόνος ώστε να συζητήσουμε και να εμπεδώσουμε το ενδεχόμενο αυτό, η κυβέρνηση το διαψεύδει. Κάνει λόγο, ότι απλώς υπήρξαν προτάσεις, οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεκτές.

 

Με απόλυτη βεβαιότητα, προέβη σε διάψευση και ο κ. Ευ. Βενιζέλος: «Δεν υπάρχουν σενάρια πρόωρων εκλογών. Η χώρα πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση, να γίνει σταθερή, ασφαλής μέσα σε μια Ευρώπη η οποία είναι πάντα σε κρίση μην το ξεχνάμε αυτό».

 

Στη συνέχεια όμως, ο κ. Βενιζέλος μπήκε στην ουσία του ζητήματος: «Έχουν αναδειχθεί οι διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί η ΔΗΜΑΡ συμφώνησε να αναλάβουμε μια κοινή δράση στο θέμα αυτό. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ύπαρξη δύο ουσιαστικά πυλώνων στη σημερινή κυβέρνηση. Ενός παραδοσιακά συντηρητικού κι ενός ο οποίος εκφράζει τον προοδευτικό χώρο με τις αποχρώσεις του, αλλά πάντως τη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη».

 

Προσωρινά νιώθω απογοήτευση, λόγω του ότι οι πολιτικοί ταγοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον ξύλινο αλλά και εμφυλιακό λόγο της δεκαετίας του ’80. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος τοποθετεί τον εαυτό του στον «προοδευτικό» χώρο. Ποτέ δεν κατάλαβα ποιο είναι εκείνο το στοιχείο της «προόδου» που διακρίνει τον κ. Βενιζέλο και τους περισσότερους συντρόφους του, που δεν το έχουν οι συνάδελφοί του των άλλων αστικών κομμάτων.

 

Αυτές οι φαιδρότητες, δυστυχώς -διότι περί φαιδροτήτων πρόκειται-, οδήγησαν και τον κ. Γ. Παπανδρέου να διαχωρίσει τον ελληνικό λαό με το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», σε «προοδευτικούς» πολίτες και σε «βαρβάρους». Όπου «προοδευτικός», είναι ο κ. Γ. Παπανδρέου (ομού μετά του κ. Ευ. Βενιζέλου, Άκη Τσοχατζοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Φωτόπουλου της ΔΕΗ κ.ά.π.), ενώ στο χώρο των «βαρβάρων» ανήκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής -οπισθοδρομικός κατά τον κ. Βενιζέλο- και δεκάδες άλλοι προερχόμενοι από την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.

 

Ας το παρακάμψουμε αυτό, συζητώντας το άλλη φορά. Από τις δηλώσεις όμως του κ. Βενιζέλου, καθρεπτίζεται πράγματι η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση των εταίρων. Και η οποία εικόνα είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας του επικοινωνιακού επιτελείου της Ν.Δ. Οι δυο μικροί εταίροι, εμφανίζονται ως οι «καλοί», που πιέζουν την «κακιά» Ν.Δ. να εφαρμόζει φιλολαϊκά μέτρα. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι ευτυχώς που υπάρχουν ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Κουβέλη και συγκρατούν τη Ν.Δ. από τον αντιλαϊκό κατήφορο.

 

Και τώρα, αποφάσισαν στη Ν.Δ. να αντεπιτεθούν, αλλά πάλι λανθασμένα, κατά την εκτίμησή μου. Μέσα από την έγκυρη εφημερίδα «Παραπολιτικά», στέλνει η Ν.Δ. το μήνυμα στους δύο εταίρους της, «καθίστε καλά, επειδή θα προκηρύξω εκλογές». Μάλιστα αναφέρονται και, δύο πιθανές ημερομηνίες (27η Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου).

 

Καταρχάς, αν πράγματι υπάρχει κάποιος που σκέφθηκε πως μπορεί να γίνουν εκλογές την 27η Οκτωβρίου, ημέρα παρελάσεων και θεσμοθετημένων αντιδράσεων, αλλά και όπου το ΟΧΙ στους Ιταλούς θα χρησιμοποιηθεί προπαγανδιστικά ως ΟΧΙ στην μνημονιακή πολιτική, πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως.

 

Δεύτερον, «έκτακτες εκλογές» δεν αγγέλλονται δια φημών πέντε μήνες πριν. Επειδή, αν γίνει πιστευτό το σενάριο, η ήδη καταστραμμένη αγορά θα πάει ακόμη πιο κάτω. Και τα όποια θετικά αποτελέσματα αναμένει από την οικονομία η Ν.Δ. δεν θα υπάρξουν. Αλλά συγχρόνως, θα επιτρέψει στους αντιπάλους της να επισπεύσουν τις εσωτερικές τους εξελίξεις και να προετοιμασθούν.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτήρισα λανθασμένη την αντεπίθεση, που ουσιαστικά πρόκειται για κάποιο απειλητικό μήνυμα προς γνωστούς αποδέκτες, αλλά και γνωστή κατάληξη: δεν θα γίνει πιστευτό.

 

Είναι προφανές, πως σε περίπτωση πρόσκαιρων εκλογών, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να περάσουν το όριο του 3%. Και φυσικά δεν επιθυμούν διενέργεια εκλογών, ελπίζοντας πως στο τέλος της κυβερνητικής θητείας θα υπάρξουν ευνοϊκά αποτελέσματα, που θα ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα.

 

Αλλά, ούτε στη Ν.Δ. συμφέρουν οι εκλογές, τόσο επειδή ούτε για την ίδια υπάρχει ευνοϊκό κλίμα τέτοιο για επίτευξη αυτοδυναμίας, όσο και διότι σε περίπτωση που βγει πρώτο κόμμα, δεν θα έχει εταίρους αυτή τη φορά για συγκυβέρνηση, αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ίσως δεν μπουν στην Βουλή, αλλά και αν συμβεί αυτό, θα έχουν μειωμένη δύναμη. Πρόκειται μάλλον για ανεπιτυχή απειλή, παρά για ειλημμένη απόφαση.

 

Βέβαια, αν συνεχίσουν ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ να παριστάνουν τους Ρομπέν των Δασών, στρεφόμενοι κατά της «άσπλαχνης» Ν.Δ., εξ ανάγκης θα οδηγηθούμε στις εκλογές. Η υποστήριξη του νεοταξίτικου νομοσχεδίου του κ. Ρουπακιώτη, δείχνει μεν την επιθυμία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να φανούν αρεστοί στους ισχυρούς, αλλά ταυτόχρονα παίζουν με την φωτιά.

 

Πάντως, αν θέλει η Ν.Δ. εκλογές, δεν χρειάζεται να το προαναγγέλλει, ούτε να απειλεί. Απαντώντας στις εκβιαστικές τακτικές ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ας δηλώσει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου που φέρνει η ίδια στην Βουλή, αποτελεί ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και ας αποφασίσουν να την ρίξουν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, παίζοντας κορώνα-γράμματα το προσωπικό τους πολιτικό μέλλον. Την ώρα της ψήφου, δεν υπάρχουν «παλικαριές» εκ του ασφαλούς.

πηγή

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσίευση από VORIA.gr. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s